KLAAR FAMILIERECHT

KLAAR Familierecht is het kantoor van mr. Klomp-Kraal, dat zich richt op het famlierecht. Zij biedt u hulp en begeleiding bij alle voorkomende situaties zoals echtscheiding, omgang en alimentatie. Ook het beëindigen van samenleven staan mr mr. Klomp-Kraal u bij. Zij staat voor een goede en prettige begeleiding in het volledige juridische proces, met heldere en duidelijke afspraken.

Direct contact met een advocaat

Afspraak binnen een week

meer dan 15 jaar ervaring

KLAAR Familierecht helpt bij een scheiding aanvragen

U heeft besloten om uit elkaar te gaan. Maar een scheiding aanvragen, hoe doet u dat? KLAAR Familierecht biedt juridische ondersteuning bij het aanvragen van een scheiding. Het advocatenkantoor in Den Haag/Scheveningen biedt hulp en begeleiding bij alle kwesties rondom de echtscheiding, alimentatie en omgang. Met een prettige en goede begeleiding, heldere afspraken en een luisterend oor zorgen wij ervoor dat het volledige juridische proces zo soepel mogelijk verloopt. Ook is Anouk Klomp-Kraal als mediator in Den Haag werkzaam. Benieuwd naar de kosten van de scheiding of hoe scheiden met kinderen werkt? Neem meteen contact op voor een gratis intakegesprek over een scheiding aanvragen.

Direct contact met een advocaat of mediator

Scheiding aanvragen: altijd een advocaat nodig

In Nederland is voor een scheiding aanvragen altijd een advocaat nodig. Dit wordt de verplichte procesvertegenwoordiging genoemd. De advocaat dient namens u een verzoekschrift tot echtscheiding in bij de rechtbank. Daarnaast kan de advocaat een nevenvoorziening aanvragen, waarin afspraken staan die met de echtscheiding verbonden zijn. Voorbeelden hiervan zijn het gezegd en de omgang met minderjarige kinderen, de boedelverdeling, de partner- en kinderalimentatie en het gebruik van de echtelijke woning.

 

Gezamenlijk een echtscheiding aanvragen

 

Als u goed met uw ex-partner overweg kunt, is het mogelijk om slechts één advocaat voor de scheiding in te schakelen. Samen maakt u allerlei afspraken over het afwikkelen van de scheiding, die de echtscheidingsadvocaat voor u op papier zet in een echtscheidingsconvenant. Belangrijk bij het verdelen van bezittingen en schulden zijn de voorwaarden waaronder u in het huwelijk bent getreden. Bent u bijvoorbeeld in gemeenschap van goederen getrouwd, dan moet u in principe het volledige vermogen en schulden tussen u beiden verdelen. Daarop zijn wel uitzonderingen. Bent u na 2018 gehuwd? Dan geldt voor u een andere regeling en wordt er onderscheid gemaakt tussen voorhuwelijks vermogen en schulden en wat u tijdens het huwelijk heeft opgebouwd. Bij een huwelijk onder huwelijkse voorwaarden geldt dat u afspraken heeft gemaakt over uw eigendommen en schulden bij de notaris. Dit kan zowel tijdens als voor uw huwelijk zijn gebeurd. In dat geval bieden de huwelijkse voorwaarden uitkomst over de verdeling.

Scheiding aanvragen met mediation

 

Als het niet meteen lukt om afspraken met uw ex-partner te maken, is het inschakelen van een mediator bij een scheiding aanvragen een aanrader. De mediator ondersteunt als onafhankelijke derde het gesprek tussen u beiden, zodat u samen met uw ex-partner een oplossing vindt waar u tevreden mee bent. De mediator neemt hierbij geen beslissingen. De mediator zet de afspraken op papier. Omdat Anouk Klomp-Kraal ook advocaat is kan zij vervolgens voor u de echtscheiding bij de rechtbank aanvragen.

 

Eenzijdig een scheiding aanvragen

 

Is er geen gesprek mogelijk met uw ex-partner, dan schakelen u beiden een eigen advocaat in. Deze advocaat handelt vervolgens alleen in uw belang. De advocaat dient namens u een verzoek tot echtscheiding in bij de rechter. De advocaat van uw ex-partner komt vervolgens met een reactie op het aanvragen van de scheiding door middel van een verweerschrift. In afwachting van een zitting bij de rechtbank is het mogelijk om met behulp van de advocaten toch nog samen afspraken te maken. Lukt dat niet, dan worden de standpunten op zitting toegelicht. Ook stelt de rechter vragen aan u en uw ex-partner. Daarna doet de rechtbank uitspraak. Dit kan enkele weken in beslag nemen.

 

Scheiden aanvragen bij een gezin met kinderen

 

Bent u van plan een scheiding aan te vragen terwijl u samen met uw ex-partner minderjarige kinderen heeft? In dat geval bent u verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Hierin maakt u onder meer afspraken over de omgangsregeling, de kinderalimentatie en de wijze waarop u elkaar inlicht over belangrijke gebeurtenissen. Het ouderschapsplan maakt een onderdeel uit van het verzoekschrift om de scheiding aan te vragen.

Waar een scheiding aanvragen?

De advocaat verzoekt namens u en/of uw ex-partner een echtscheiding bij de rechtbank. De rechter doet vervolgens uitspraak, waarbij in het vonnis staat op welke datum u gescheiden zult zijn. Als u gezamenlijk een advocaat heeft, kan de advocaat voor u het verzoekschrift indienen bij een rechtbank die doorgaans snel een uitspraak doet. U doet dan een keuze voor een rechtbank. Als u niet in overleg gaat scheiden, dan wordt het verzoek ingediend bij de woonplaats van de verzoeker. Als u niet in Nederland woont, maar uw ex-partner wel, dient de advocaat het verzoekschrift in bij de rechtbank van de verblijfplaats van uw ex-partner.

Scheiding aanvragen bij gemeente

Nadat de rechter een uitspraak heeft gedaan om het huwelijk te ontbinden, moet de scheiding worden ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. De advocaat zorgt ervoor dat de uitspraak bij de gemeente terechtkomt. Na de uitspraak door de rechtbank geldt er een termijn van drie maanden waarin een van de partners in hoger beroep kan gaan. Bent u echter beiden tevreden met de uitspraak en wilt u het echtscheidingsproces versnellen? Onderteken dan een akte van berusting, zodat u niet drie maanden hoeft te wachten voor het inschrijven in de registers van de burgerlijke stand.

Direct contact met een advocaat of mediator

KLAAR Familierecht voor gratis intakegesprek over scheiding aanvragen

KLAAR Familierecht biedt u juridisch advies in een periode waarin u het al lastig genoeg heeft. Met specialistische vakkennis verzorgt het advocatenkantoor in Den Haag/Scheveningen duurzame en praktische oplossingen, waarbij uw belangen prioriteit hebben. Met oog voor emotie en een directe aanpak begeleidt KLAAR Familierecht bij het volledige juridische proces van de echtscheiding; van een scheiding aanvragen tot de alimentatie bij scheiden. Vraag gelijk een gratis intakegesprek aan voor meer informatie.