KLAAR FAMILIERECHT

KLAAR Familierecht is het kantoor van mr. Klomp-Kraal, dat zich richt op het famlierecht. Zij biedt u hulp en begeleiding bij alle voorkomende situaties zoals echtscheiding, omgang en alimentatie. Ook het beëindigen van samenleven staan mr mr. Klomp-Kraal u bij. Zij staat voor een goede en prettige begeleiding in het volledige juridische proces, met heldere en duidelijke afspraken.

Direct contact met een advocaat

Afspraak binnen een week

meer dan 15 jaar ervaring

Echtscheiding mediator nodig?

U en uw partner willen gaan scheiden. Als het kan willen dit het liefst in onderling overleg doen. Bij een gemeenschappelijk verzoek tot echtscheiding biedt een mediator uitkomst. De mediator kiest namelijk als neutrale bemiddelaar geen partij en vormt hierdoor een echte specialist op het gebied van onderhandelingen. Met name wanneer u samen de opvoeding van uw kinderen moet regelen, is mediation bij de echtscheiding een uitstekende optie. Wat houdt mediation echter in, wat zijn de voordelen en welke kosten gaan erbij gemoeid? In dit artikel leest u alles over echtscheiding mediation.

Direct contact met een advocaat of mediator

Wat houdt mediation bij de echtscheiding in?

Een mediator bij de scheiding leidt als onafhankelijke derde de gesprekken over de echtscheiding. Binnen de mediation, ook wel bemiddeling genoemd, bepalen jullie zelf de oplossing voor alle onderdelen die met de scheiding te maken hebben. De mediator begeleidt jullie hierin tijdens de echtscheiding procedure, als een neutrale deskundige op het terrein van communicatie en onderhandelen. Zo staan jullie niet tegenover elkaar, maar werken jullie samen aan een oplossing door goede afspraken te maken. Doordat de mediator bij de echtscheiding zorgt dat jullie elkaar zo optimaal mogelijk begrijpen, handelen jullie op een vriendelijke en rustige manier de scheiding af.

Extra vaardigheden bij familie mediation

Bij echtscheidingen wordt aan de mediator extra vereisten gesteld. Een zogenoemde familie mediator beschikt namelijk niet alleen over de reguliere mediation kwaliteiten, maar dient ook te letten op:

 • De emoties en fases die bij een scheidingsproces naar boven komen
 • Het opstellen van allerlei essentiële stukken, zoals een ouderschapsplan of een echtscheidingsconvenant
 • Alle specifieke juridische, fiscale en financiële kennis die bij een scheiding centraal staan
 • Het uitvoeren van berekeningen voor de alimentatie

Bij een familie mediation dient de mediator van al deze aspecten kennis te hebben. Zo loodst de bemiddelaar jullie door het scheidingsproces.

Twee essentiële aspecten van een mediator bij scheiding

Twee onderdelen spelen bij een echtscheiding mediation een grote rol:

 • Geheimhouding en vertrouwenGedurende het echtscheidingsproces heeft de ene partner veelal minder vertrouwen in de andere persoon. Tijdens de mediation werkt de echtscheiding mediator dan ook aan het herstellen van dit vertrouwen. Op de gesprekken die de mediator met jullie over de scheiding worden gevoerd, berust dan ook een geheimhoudingsplicht.
 • VrijwilligheidEen mediator scheiding kan alleen aan het werk gaan, als zowel u als uw ex-partner aan de mediation willen meewerken. U bent niet verplicht om aan mediation mee te doen als uw partner het voorstelt. U dient namelijk bij mediation beiden actief mee te werken om samen tot een oplossing te komen.

 

Is mediation bij uw echtscheiding geschikt of niet?

Bij een mediation is het essentieel dat jullie samen tot een oplossing willen komen. Vooral het vertrouwen in de ander kan een gezamenlijk resultaat in de weg staan. Ondanks de onderlinge problemen lukt het veel stellen wel om met mediation een optimaal resultaat te bereiken. Met de onderstaande factoren kunt u bepalen of een mediator bij scheiding in uw situatie geschikt is.

Wél een mediator bij scheiding als:

 • U en uw ex-partner met elkaar het gesprek willen aangaan om tot een oplossing te komen
 • Lage kosten en snelheid voor u beiden van belang zijn
 • U op zoek bent naar een duurzame oplossing
 • U beiden een goede relatie met de gezamenlijke kinderen wenst

Geen mediator bij scheiding als:

 • Er geen enkele ruimte tot onderhandeling mogelijk is. Veelal blijkt er echter meer mogelijk te zijn dan u van tevoren verwacht
 • De scheiding al zeer ver uit de hand gelopen is. Als er sprake is van een vechtscheiding, waarbij u liever wilt dat de ander flink verliest, biedt mediation geen oplossing
 • Er sprake is van een enorme machtsongelijkheid
 • U of uw partner belang heeft bij vertraging van de scheiding

Gedurende het kennismakingsgesprek over de echtscheiding mediation beoordeelt de mediator of bemiddeling in uw specifieke geval de beste oplossing is.

 

Voordelen mediator bij scheiding

Een mediator bij een scheiding in de arm nemen biedt belangrijke voordelen ten opzichte van een gang naar de rechtbank.

 • Lagere kostenIn plaats van dat u beiden een advocaat moet inschakelen, werkt één mediator namens u beiden aan een oplossing in het echtscheidingsproces. Dit maakt een echtscheiding met mediation goedkoper
 • Sneller resultatenDoordat zowel u als uw ex-partner bereid is om tot een oplossing te komen, bepalen jullie zelf hoe snel het echtscheidingsproces verloopt. Hierdoor vindt de scheiding vaak sneller plaats
 • U bepaalt zelf de oplossingDoordat u beiden zelf bepaalt wat de oplossing voor de scheiding is, zijn ex-partners veelal meer tevreden over het behaalde resultaat. De mediator bij scheiding creëert hierbij een goede win-win oplossing.
 • Zonder te veel ruzie uit elkaarVooral als er kinderen in het spel zijn, is het belangrijk dat u de band met uw ex-partner optimaal houdt. Een mediator bij scheiding zorgt ervoor dat jullie investeren in de onderlinge verhouding. Ondanks dat u namelijk als levenspartners uit elkaar gaat, blijven jullie samen de ouders van jullie kinderen.
 • Nakomen van afsprakenDoordat de afspraken in een gezamenlijk echtscheidingsverzoek worden ingediend bij de rechtbank, voldoen beide partners over het algemeen meer aan de afspraken.

Samenvattend geeft een mediation bij scheiding jullie controle over de echtscheiding, respecteren jullie elkaars belangen en verbeteren jullie de ouderlijke relatie. Daarnaast is familie mediation goedkoop, snel en vertrouwelijk.

Wie zitten er rond de tafel tijdens een echtscheiding mediation?

Over het algemeen worden geen derden bij de familie mediation uitgenodigd. Soms kan het echter verstandig zijn om een expert bij het gesprek uit te nodigen. Zo kan een fiscalist bijvoorbeeld bepalen of een minder gebruikelijke oplossing voor u geen nare gevolgen heeft. Als één van u beiden een eigen bedrijf met een behoorlijk vermogen heeft, kan een accountant meedenken over de juiste oplossing. In dat geval kan een derde door de mediator bij echtscheiding worden uitgenodigd. Deze derde persoon tekent dan uiteraard wel eerst een geheimhoudingsverklaring.

Waaraan voldoet een goede mediator bij scheiding?

Een perfect functionerende mediator bij een echtscheiding geeft heldere informatie, is onafhankelijk en onpartijdig, begeleidt jullie beiden met duidelijke taal en biedt de juiste ondersteuning om afspraken te maken. De mediator helpt zowel u als uw ex-partner om zonder al te veel verdriet en frustratie de echtscheiding tot een goed einde te brengen. Als u vastloopt, brengt de mediator voor de scheiding alternatieven aan. Bovendien houdt de mediator de ogen open voor invloed die familie of vrienden op elk van u heeft en of er dubbele agenda’s spelen. Ook zorgt de mediator ervoor dat er geen afspraken worden gemaakt die juridisch gezien onmogelijk zijn. Elke mediator bij scheiding heeft als doelstelling om u en uw partner vertrouwen te geven om onderling nette afspraken te maken. U dient dus ook allebei vertrouwen te hebben in de mediator.

Welke mediator bij scheiding inschakelen?

Het beroep van mediator bij scheiding is niet beschermd. In principe mag ieder persoon dus als mediator aan de slag gaan, zonder een opleiding. Er zijn dan ook veel mediators actief die geen benul hebben van waar ze precies mee bezig zijn. Daarom is het essentieel dat u bij de keuze voor een mediator bij scheiding niet voor de eerste de beste kiest. Let er bij de keuze voor een mediator op wat voor opleidingen deze persoon heeft genoten en of hij of zij de nodige ervaring op het gebied van familie mediation heeft. U moet allebei een goed gevoel bij de mediator hebben. Een mediation werkt immers slechts als u beiden vertrouwen heeft in de mediator.

Direct contact met een advocaat of mediator

KLAAR Familierecht voor een betrouwbare mediator bij scheiding

Twijfelt u of mediation geschikt is bij uw echtscheiding? Of wilt u meer informatie over onze mediator bij scheiding in Den Haag of Scheveningen? Schroom dan niet om vrijblijvend contact op te nemen met onze juridische medewerkers. Samen met u onderzoeken we of familie mediation in uw situatie past. Ons kantoor is praktisch ingesteld met oog voor emotie. Bovendien zijn wij goed bereikbaar voor onze klanten. Neem direct contact op voor meer inlichtingen.